En De

Epilare laserA fost introdusă în anii ’90 şi în prezent a devenit standardul de aur în epilare.


Metodă prin care se elimină părul nedorit rapid de pe o suprafaţă mare a corpului pentru o lungă perioadă de timp, ce depinde de fiecare persoană în parte.


Laserul Nd-YAG folosit (Neodymium in yttrium-aluminum-garnet) are ca ţintă (cromofor) hemoglobina şi melanina care se află în capilarele din jurul bulbului firului de păr, respectiv în firul de păr (de aceea părul alb sau blond nu se poate elimina, sau se elimină foarte greu, iar cel mai bine la tratament va răspunde firul de păr negru).


Energia fasciculului laser este transferată rădăcinii firului de păr, se va transforma în căldură şi se va produce distrugerea rădăcinii acestuia.


Firul de păr are trei faze succesive biologice, cea de maturaţie numită anagen când există un intens metabolism local cu diviziuni celulare şi diferenţieri celulare, cea de degradare numită catagen care este relativ scurtă de două până la patru săptămâni când se produce degradarea firului de păr, apoi urmează perioada de inactivitate completă care este cuprinsă între două şi cinci luni.


Astfel în timpul unei şedinţe de epilare sunt distruse doar firele de păr aflate în timpul fazei anagen, urmând ca la şedinţele următoare să “ţintim” cu laserul alte fire de păr aflate în anagen, până când toate firele din regiunea tratată să fie afectate (de aceea sunt necesare mai multe şedinţe de tratament, spaţiate la un interval cuprins între trei săptămâni şi 8 săptămâni, în general între trei şi zece şedinţe de tratament, număr care depinde de regiunea tratată, de grosimea firului de păr, de densitatea firelor de păr).


La faţă sunt necesare mai multe şedinţe decât în restul corpului.


Candidatul ideal pentru epilarea laser este persoana cu piele albă şi fire de păr negre, astfel nu se tratează persoanele care au stat la soare anterior cu trei-patru săptămâni tratamentului de epilare cu laser, existând risul hiperpigmentării pielii în regiunea tratată.


Părul din regiunea de tratat se va rade cu trei zile anterior procedurii de epilare laser, pielea trebuie să fie curată şi fără nici o cremă aplicată local.


Timpul necesar unei şedinţe variază în funcţie de suprafaţa regiunii tratate între 10 minute şi 2 ore.


In timpul şedinţei este posibil să fie percepută o senzaţie uşoară de durere, usturime sau pişcătură, care dispare imediat.


Există posibilitatea ca în viitor să mai crească unele fire de păr în regiunea tratată având în vedere că suntem supuşi unor dereglări hormonale care pot duce la creşterea unor noi mici firicele de păr, însă care pot fi tratate foarte uşor atunci (în general epilarea cu laser durează mulţi ani, chiar definitiv la unele persoane).


In general regiunile feţei, axila, inghinal se vor aplica noi şedinţe de epilare la un interval de 4-6 săptămâni, doar dacă există păr nou crescut; iar la nivelul membrelor şi trunchiului intervalul dintre şedinţe va fi de 8 săptămâni, doar dacă există fire noi crescute.


Foliculii trataţi în faza de anagen vor cădea după 2-3 săptămâni după şedinţa respectivă.


După tratament pot să apară reacţii adverse uşoare şi rapid tranzitorii cum ar fi roşeaţa; de asemenea nu vă puteţi expune la radiaţii ultraviolete o perioadă cât mai lungă de timp între şedinţe, nu se pot folosi autobronzante pe zonele tratate, deoarece pot să apară hipo sau hiperpigmentări (se vor folosi creme cu ecran solar ridicat).


Se pot aplica creme hidratante între şedinţele de tratament laser.